UNESCO

ISTORIC

         

În anul 1999, în urma propunerii Statului român, ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial în 1999, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a World Heritage Committee al UNESCO. Suportul documentar în vederea susținerii candidaturii a fost unul extins, scopul fiind acela de a sublinia valoarea universală a siturilor și monumentelor respetive, în contextul istoriei şi civilizaţiei umanităţii. Ca un paradox în legătură cu acordarea statutului de monument UNESCO ansamblului dacic fortificat din Munții Orăștiei (locul celor mai violente și distructive conflicte ale Daciei cu Roma), fraza de introducere a actului de constituire UNESCO spune: “Cum războaiele izbucnesc în spiritul omului, tot spiritul său trebuie ridicate cetăți ale păcii”. În urma includerii acestor monumente pe Lista Patrimoniului Mondial, România s-a angajat în elaborarea unei legislații derivate din cerințele Convenției UNESCO, în sensul asigurării conservării și punerii lor în valoare, prin intermediul unor măsuri specifice (juridice, științifice, administrative etc.). Pentru înțelegerea complexității acestor tipuri de monumente și a gradului înalt de de reprezentare pentru patrimoniul UNESCO, a fost necesară îndeplinirea unor criterii de înscriere, impuse de autoritățile UNESCO. În rezumat, credem că alăturarea într-un tabel a principalelor cerințelor UNESCO și o translatarea informațională a acestora este un model de analiză utilizat la nivelul acestui for, determinantul includerii sale fiind constituit de uriașa valoarea istorică.

Exhibit an important interchange of human values, over a span of time or within a cultural area of the world, on developments in architecture or technology, monumental arts, town-planning or landscape design Cetăţile dacice reprezintă sinteza unică a unor influenţe culturale externe şi a unor tradiţii locale în privinţa tehnicilor de construcţie, în general a arhitecturii militare antice.
Bear a unique or at least exceptional testimony to a cultural tradition or to a civilization which is living or which has disappeared Cetăţile dacice sunt expresia concretă a nivelului de dezvoltare excepţional al civilizaţiei regatelor dacice de la sfârşitul mileniului I a. Chr.
Be an outstanding example of a type of building or architectural or technological ensemble or landscape which illustrates (a) significant stage(s) in human history Cetăţile dacice sunt monumente exemplare pentru fenomenul evoluţiei de la centrele fortificate la aglomerările proto-urbane (oppida), caracteristice sfârşitului epocii fierului din Europa.