Știați că…

In 2012 o echipa a BBC si Discovery lanseaza ipoteza ca Sarmizegetusa Regia nu era o simpla cetatuie, ci o metropola in toata puterea cuvantului. Aceasta era asezata pe terase taiate pe varful muntelui, dupa toate normele urbanismului vremii, de catre cei mai priceputi mesteri ai epocii antice.

Exista indicii despre existenta in acele locuri a unui castru cu mult mai mare decat se cunostea pana acum, construit de cuceritori dupa primul razboi daco-roman si abandonat inaintea celui de-al doilea razboi

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, poate fi vizitata acum şi virtual, pe site-ul http://360.inp.org.ro

Descoperirile continua in situl cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa chiar si acum – in anul 2011 a fost descoperita o locuinţă aparţinând unui demnitar roman din secolul al II-lea, aflată sub Templul lui Iupiter şi al Triadei din Capitoliu. Descoperirea apartine unei echipă de arheologi clujeni condusă de prof.univ.dr. Ioan Piso.  Pereţii locuinţei sunt acoperiţi de o frescă viu colorată care prezintă elemente vegetale. În secolul al III-lea, peste această locuinţă a fost construit templul zeilor palmyreni, pentru soldaţii romani care-şi aveau originea în oraşul sirian Palmyra.

95% din vechiul oraş roman aşteaptă încă să fie scos la lumină, spun arheologii români care lucrează pe şantierul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.